Recipes

Hollandse boterkoek

Hollandse boterkoek

Ingredienten

bloem 325
boter 300 gr
witte basterdsuiker 225 gr
snufje zout
vanillestokje, alleen merg 1/4

  1. De bloem in een grote kom doen, de boter in stukken toevoegen en de basterdsuiker met zout en vanillemerg er overheen strooien. Snel met koele hand kneden totdat er een soepel, samenhangend deegje is ontstaan.
  2. Het deeg uitdrukken in een beboterde platte zandtaartvorm en ca. 30 minuten op een koele plaats laten rusten. Er met een met ruiten in kerven. Insmeren met wat water en in een voorverwarmde oven schuiven.
  3. Baktijd: afhankelijk van de gaarheid die men wenst, in ca. 20 tot 40 minuten
  4. Ovenstand: electrische oven: ca. 220 graden; gasoven stand 5 of 1/2 grote vlam.
  5. Uit de oven laten staan om wat harder te worden, keren op een taartrooster en weer keren op een taartschotel. Als de koek nog warm is in dunne punten snijden en verder af laten koelen.

U kunt de boterkoek ook vullen met 200 gr amandelspijs of 200 gr gesneden gember. Dan de helft van het deeg in de vorm doen, de vulling erover uitstrijken, zorgen dat de kanten bedekt blijven met deeg. De rest van het deeg erop doen, ca 30 minuten laten rusten op een koele plaats, er ruiten in kerven en hier en daar in de ruiten (afhankelijk van de vulling) een halve amandel of een halve gembernoot drukken.

 

Cook

20 min

Share & Print

Rate

0%

Favorite