Recipes

Cour­get­te­gra­tin

Cour­get­te­gra­tin

Ingredienten

aardappelen (vastkokend) 800 gr
gehakt (half-om-half) 300 gr
knoflook, fijn gesneden 3 teentjes
gedroogde Italiaanse kruiden 1 el
courgettes, in plakjes 2
eieren 2
slagroom 125 ml
witte kaas, 45+ a 150 gr 1/2 plak

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Kook in water met zout in 5 min. beetgaar. Giet af en laat afkoelen.
  2. Bak het gehakt, de knoflook en de helft van de kruiden 4 min. in een pan met antiaanbaklaag zonder olie of boter. Breng op smaak met peper en zout. Schep het mengsel in de ovenschaal. Verdeel de aardappel- en courgetteplakjes om-en-om en dakpansgewijs over het gehakt.
  3. Klop de eieren met de slagroom en peper en zout naar smaak. Schenk over de aardappel en courgette. Verkruimel de kaas erover en bestrooi met de rest van kruiden. Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 30 min. goudbruin en gaar.

Keukenspullen

  • ovenschaal ca. 20 x 30 cm

Tip:

Familierecept Allerhande 9 2011. In Frankrijk leerde Mariëtta Dujardin hoe ze een gratin moest koken. Jaren later is het de favoriet van het hele gezin geworden. Dochters Nina en Luka maken de gratin vaak: ‘Maar hij is het lekkerst als mijn moeder hem maakt. Misschien omdat ik meestal kant-en-klare aardappelschijfjes gebruik.’ Mariëtte knikt: ‘Ik gebruik het liefst verse ingrediënten. Soms doe ik een uitje door het gehakt voor wat meer pit. Met deze gratin kun je alle kanten op. Hij is ideaal als snelle hoofdmaaltijd. Maar ik serveer hem ook vaak zonder gehakt als bijgerecht bij een weekenddinertje of barbecue.’

Tip:

Witte kaas is ook lekker door een groene salade. U kunt de gratin 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm in 20 min. in de oven op 190 °C.

 

Servings

4

Prep

20 min

Cook

30 min

Share & Print

Rate

0%

Favorite